Рецепти

Відмінна якість і неперевершений смак готових виробів гарантується тільки за умови використання продукціі Харківські дріжджі™

Святкове частування

1 2

Паска з цукатами та горіхами

Інгредієнти

  • 1кг борошна
  • 300 г молока
  • 5 яєць
  • 300 г вершкового масла
  • 300 г цукру
  • 42 г дріжджів
  • 3/4 ч. л. солі
  • 150 г родзинки
  • 50 г цукатів
  • 50 г будь-яких горіхів
  • 5 г ваніліну
  • 5 г меленого кардамону

 

Для глазурі:

  • цукрова пудра 100 г
  • яєчний білок 1 шт

Приготування

 

Змішати тепле молоко, половину борошна і 2/3 пачки дріжджів.

Поставити опару дозрівати на півтори години.

 

Яйця збити з цукром, поступово додати розм'якшене вершкове масло і сіль. У готову опару влити яєчно-цукрово-масляну суміш, всипати решту борошна і 1/3 пачки дріжджів.

 

Ретельно вимісити тісто, дати постояти годину. Тісто в результаті бродіння має збільшитися в 2 рази. У цей час підготувати родзинки, цукати і горіхи. Родзинки промити, просушити і обваляти в борошні. Горіхи і цукати подрібнити ножем.

 

Додати до тіста родзинки, горіхи, цукати, ванілін і кардамон. Все добре вимішати, дати постояти 5-10 хвилин, поділити на шматки і розкласти у форми. Заготовка з тіста повинна займати 1/3 об'єму форми.

 

Форми поставити в тепле місце, щоб тісто добре настоялося. Перед випічкою тісто має піднятися до краю форми.

 

Випікати при температурі 180˚С. Білок яйця збити з цукровою пудрою і змастити готові паски.

 

Смачного!


Цукровий Торт («Zuckerkuchen»)

Інгредієнти

 

Традиційний німецький торт, що подається до післяобідньої кави.

 

Дріжджове тісто:

  • 25 г дріжджів
  • 150 г цукру
  • 500 г борошна
  • 1 чайна ложка солі
  • 150 г теплого молока
  • 3 яєчні жовтки
  • 1 столова ложка м'якого вершкового масла

Начинка:

  • 3 столові ложки холодного вершкового масла
  • 100 г подрібнених горіхів (мигдаль, волоські горіхи тощо)

Приготування

 

Покладіть всі інгредієнти для дріжджового тіста в чашу хлібопічки. Використовуйте режим «тісто». Змастіть маслом форму для торта. Коли цикл «тісто» завершено, покладіть тісто у форму.

Для начинки маленькі шматочки масла розмістіть на поверхні тіста, злегка вдавлюючи їх в тісто. Посипте горіхами, а потім цукром. Накрийте кришкою і дайте постояти в теплому місці протягом приблизно 30 хвилин.

 

Розігрійте духовку до 200˚С та випікайте торт протягом 20-25 хвилин до золотистого кольору.

Готовий виріб має охолонути протягом 10 хвилин у формі.

 

Подавайте теплим !

 

Смачного!


Маковий завиванець «Старий Світ»

Інгредієнти

Рецепт розрахований на 2 завиванця.

 

Для тіста:

  • 500 г борошна;
  • 25 г дріжджів;
  • 1/ 2 чайної ложки солі;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 75 г вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • 200 мл теплої води.

Для начинки:

  • 250 г маку;
  • 150 г цукру;
  • 1 столова ложка розтопленого вершкового масла;
  • 1 чайна ложка лимонного соку;
  • 100 мл гарячого молока.

Приготування

Для приготування начинки перекрутити мак в кухонному комбайні близько 1 хвилини. Змішати в мисці гаряче молоко, цукор, вершкове масло, мак, лимонний сік.

 

Для приготування тіста розвести в невеликій кількості теплої води дріжджі. Дати постояти. У мисці змішати борошно з цукром і сіллю, додати подрібнене вершкове масло. У цю суміш додати дріжджі і яєчний жовток, перемішати, щоб вийшло м'яке тісто, близько 10 хвилин. Викласти в миску, накрити, дати постояти 40 хвилин. 

 

Розрізати тісто на 2 рівні частини. Розкачати кожен шматок в прямокутник. Змастити маковою начинкою, залишаючи приблизно по 5 см з кожного боку. Згорнути в рулет, загорнувши края. Повторити з другим шматком тіста. Укласти завиванці на пергаментний папір швом вниз, щоб запобігти витіканню начинки. Дати піднятися в теплому місці 20 хвилин. Розігріти духовку до 180 С. Збити яєчні білки в мисці до піни, змастити ними завиванці.

 

Випікати в попередньо розігрітій духовці до темно - золотистого коричневого кольору, від 40 до 45 хвилин. Вийняти з духовки і накрити завиванці чистим рушником, поки не охолонуть, щоб зберегти м'яку скоринку.

 

Завиванці мають добре охолонути перш ніж їх розрізати.

 

Смачного!


Паска «Родзинка»

Інгредієнти

  • 4 склянки борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • 1 склянка цукру;
  • 0,5 склянки молока;
  • 50 г дріжджів;
  • 5 яєць;
  • 1 склянка родзинок;
  • ½ чайної ложки солі;
  • ванілін за смаком.

Приготування

Готуємо опару: Розвести 30 г дріжджів у теплому молоці. Добре збити масло, яйця, додати розведені дріжджі і 2 склянки борошна. Дати постояти опарі 1,5 години.

 

Тісто: У готову опару всипати 2 склянки борошна, склянку цукру, 20 г дріжджів, що залишилися, сіль, ванілін. Добре вимісити, внести підготовлені родзинки і ще раз добре вимісити тісто. Дати постояти готовому тісту 1 годину, потім добре вимісити протягом 2 хвилин і розкласти тісто по формах.

 

Форми поставити в тепле місце, накрити і дати постояти 1 годину. Випікати в духовці, розігрітій до 220˚С. Коли верх пасок почне зарум'янюватися, температуру зменшити до 180˚С.

 

Смачного!


Паска на вершках

Інгредієнти

  • 5 склянок борошна;
  • 1,5 склянки вершків;
  • 250 г вершкового масла;
  • 1 склянка цукру;
  • 8 жовтків;
  • 1,5 склянки мигдалю;
  • 1,5 склянки родзинок;
  • 1,5 склянки цукатів;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 100 г дріжджів;
  • 1/2 пакетика ванільного цукру.

 

 

Глазур для обробки паски:

  • 1 яєчний білок;
  • 1 склянка цукрової пудри;
  • 8-10 крапель лимонного соку або розчиненої лимонної кислоти (для стійкості глазурі).

 

Приготування

У підігрітих вершках розводять дріжджі і половину всієї кількості борошна, і опару ставлять у тепле місце. Поки опара підходить, розтирають жовтки з цукром. Розтерті жовтки з'єднують з розтертим маслом. Родзинки перебирають і миють.

 

Коли опара буде готова, в неї вводять розтерті жовтки з маслом, родзинки, нарізані цукати, мигдаль. Масу добре розмішують і всипають сіль, борошно, що залишилося, ванільний цукор. Потім все перемішують на столі, укладають в посуд і ставлять у тепле місце на 60-80 хвилин - до збільшення в об'ємі в два рази.

 

Після цього тісто ще раз вимішують на столі і вдруге ставлять у тепле місце. З готового тіста формують невелику булочку і кладуть у форму з високими стінками, змащену маслом, дно форми і стінки застеляють промасленим папером. Тісто у формі має займати 1/3 висоти. Форму з тістом ставлять на розстоювання в тепле місце на 60-80 хвилин. Випікають паску при температурі 200-220° протягом 60-70 хвилин. Коли верх паски потемніє, потрібно накрити його сирим папером.

 

Паску під час випічки трясти не можна, вона може осісти. Готову паску обережно викладають з форми на м'яку підстилку, застелену папером і серветкою.

 

Охолоджену паску зверху змазують тонким шаром глазурі, а решту глазурі викладають у паперовий конусний конверт, у якого кінчик відрізають ножицями, і, видавлюючи глазур, роблять малюнок. Поверхню паски можна прикрашати також цукатами, мармеладом, помадкою.

 

Смачного!


Дріжджові коржі

Інгредієнти

Компоненти приблизно на 12 штук:

  • 200 мл молока (3,5% жирності),
  • 8 ложок рослинної масла,
  • 80 г цукру, сіль,
  • 500 г борошна,
  • 30 г дріжджів.

 

На начинку:

  • 500 г черешень без кісточок, свіжих чи відварених,
  • 500 г свіжого чи відвареного аґрусу.

 

На крихту:

  • 75 г борошна,
  • 50 г тонкого кукурудзяного крохмалю (можна замінити кукурудзяним борошном),
  • 75 г цукру,
  • щіпка солі,
  • 1/2 ложечки без верха кориці,
  • 75 г масла чи маргарину,
  • 3 ложки кокосової стружки.

Приготування

Молоко розігріти до температури долоні, розвести в ньому дріжджі. Влити в миску з рослинною олією, цукром, сіллю і борошном. Усі компоненти вимішувати міксером спочатку на найнижчих оборотах, потім на найвищих доти, поки тісто саме не стане відокремлюватися від краю миски. Почекати, поки тісто підійде.

 

Потім ще раз замісити і розділити на 12 порцій. Кожен шматочок тіста розім'яти долонями, посипаними борошном, до одержання кружків діаметром близько 10 см, сформувати при цьому край.

 

Кружки покласти на лист, який застелений пергаментним папером, обкласти їх черешнями й аґрусом. Приготувати крихту і розкласти її на кружках. Трошки почекати, поки коржі знову підійдуть. Випікати в духовці при температурі 200-225 градусів.
 

Час приготування: 30 хв.

 

Смачного!


Паска подільська

Інгредієнти

  • борошно 5 склянок,
  • дріжджі 100 г,
  • молоко 1 склянка,
  • масло вершкове 250 г,
  • цукор 1 стакан,
  • 8 жовтків,
  • очищені горіхи,
  • родзинки, цукати - по ½ склянки,
  • сіль 1 чайна ложка,
  • ванілін за смаком

Приготування

Готуємо опару: У ледь теплому молоці розвести дріжджі, засипати половину всієї кількості борошна і поставити в тепле місце. Поки опара стоїть (1 година) розтерти жовтки з цукром і маслом.

 

Тісто: Ввести в опару жовтки з маслом і цукром, родзинки, нарізані цукати і подрібнені горіхи. Масу добре вимісити, всипати решту борошна, сіль, ванілін. Готове тісто поставити в тепле місце і тримати 1 годину, щоб тісто збільшилося в об'ємі вдвічі. Розкласти тісто у форми, які попередньо були змащені маслом і обсипані панірувальними сухарями. Форми поставити для розстоювання в тепле місце на годину.

 

Випікати в духовці при температурі 200-220°С протягом 40-60 хвилин. Поверхню охолодженої паски змастити шаром білої глазурі.

 

Смачного!

 


Паска традиційна

Інгредієнти

  • борошно 6 склянок,
  • дріжджі 100 г,
  • 2 склянки молока,
  • 1 склянка цукру,
  • 8 жовтків,
  • 4 білки,

  • 300 г вершкового масла,
  • 2 склянки родзинок,
  • 3 ст. ложки коньяку,
  • ½ ч. ложки солі,
  • цедра 1 лимона,
  • пакетик ванільного цукру.

 

Приготування

Готуємо опару: З усієї кількості молока, дріжджів та половини борошна замісити опару. Накрити і ставити в тепле місце на 2 години.

 

Тісто: Жовтки розтерти з цукром і вилити в опару. Додати сіль, ванільний цукор, натерту цедру лимона, перемішати. Додати борошно і замісити тісто.

 

Білки збити в піну, додати до тіста і знову вимісити. В кінці додати розтоплене масло, родзинки, коньяк і ретельно вимісити. Накрити і поставити в тепле місце на годину. Тісто повинно збільшитися в об'ємі в два рази. Потім поділити тісто на шматки і викласти у форми, заповнивши їх на 1/3 висоти. Тісто має розстоюватись близько години. Випікати в духовці при температурі 200°С 40-60 хвилин.

 

 Смачного!


Паска великодня

Інгредієнти

  • 1 кг борошна,
  • 80 г дріжджів;
  • 1,5 стакана молока;
  • 10 жовтків;
  • 3 білки;
  • 300 г цукру;
  • 250 маргарину;
  • 1 стакан родзинок;
  • 2 стол. ложки
  • цукатів;
  • 0,5 ч. л. солі.

Приготування

Підігріваємо молоко майже до кипіння (до появи першої пінки) і заварюємо в ньому ½ стакана борошна (всипаємо борошно в гаряче молоко), швидко перемішуємо до однорідного стану.

 

Заварку охолоджуємо до температури 28 -30˚С.

 

Вносимо до заварки жовтки, білки, дріжджі, додаємо частину борошна до консистенції густої сметани. Опара стоїть 1 годину в теплому місці. Потім перемішуємо її лопаточкою, додаємо всі компоненти окрім родзинок і цукатів, вимішуємо тісто.

 

Тісто бродить 1 годину. Енергійно розминаємо, кладемо родзинки і цукати. Тісто розкладаємо по формах. Даємо розстоятися і обережно ставимо в прогріту духовку. Випікаємо при температурі 150-160˚С.

 

Готові вироби прикрашаємо цукровою пудрою або глазур’ю (білок, збитий з цукром).

Смачного!


Паска для хлібопічі

Інгредієнти

  • 300г борошна;
  • 80г цукру;
  • 15г дріжджів;
  • 60г маргарину;
  • 100г родзинок;
  • ¼ чайної ложки солі;
  • 1 столова ложка сметани;
  • 2 яйця.

Приготування

У форму хлібопічки покласти усі інгредієнти в наступній послідовності: яйця, сметана, маргарин, цукор, сіль, борошно, дріжджі, родзинки.

 

Вибрати режим, в якому передбачено максимально тривале вимішування тіста і тривалі інтервали для його дозрівання, тобто для відпочинку тіста.

 

Після випічки паску посипати цукровою пудрою або прикрасити верх білковою глазур'ю.

 

 Смачного!


1 2