Рецепти

Відмінна якість і неперевершений смак готових виробів гарантується тільки за умови використання продукціі Харківські дріжджі™

Смакота на кожен день

1 2 3

Пончики з кунжутом або маком

Інгредієнти

Тісто:

  • 150 мл теплої води;
  • 25 г Харківських дріжджів;
  • 4 столових ложки цукру;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 250 г борошна;

Глазур:

  • 1 яєчний білок;
  • 1/2 чайної ложки води;
  • насіння кунжуту або маку.

Приготування

Залити воду в маленьку миску і додати дріжджі. Додати 3 столових ложки цукру, потім додати сіль. Висипати борошно і вимішувати вручну впродовж 10 хвилин. В результаті тісто має бути твердим, але при цьому еластичним і повинно тримати на собі відбиток вашої руки.

 

Помістити тісто в змащену скляну або керамічну миску. Щільно накрити миску поліетиленовою плівкою і помістити тісто в тепле, без протягів місце, поки тісто не подвоїться в об'ємі (приблизно на 1 годину).

 

Коли тісто буде готове, розім’яти його. Викласти на посипану борошном поверхню і місити впродовж хвилини. Розділити тісто навпіл, потім кожну половину розділити на 4 рівних частини. Вийде 8 кульок.

 

Розкласти їх на посипаній борошном поверхні. Нехай вони постоять 2 - 3 хвилинки, потім злегка придавити їх пальцями. Узяти одну кульку, натиснути посипаним борошном великим пальцем в її центр, щоб зробити отвір. Розкочувати тісто так, щоб отвір був близько 2 см в діаметрі. Відставити пончики убік на посипаний борошном лист, накрити їх поліетиленовою плівкою або вощеним папером.

 

Заповнити велику каструлю приблизно на дві третини водою. Додати 1 столову ложку цукру і довести до кипіння.

Нехай інші пончики полежать впродовж 10 хвилин, поки вода доходить до кипіння. Між тим, змастити жиром великий лист для випічки і відкласти його убік. Нагріти духовку до 200˚С.

 

Обережно опустити 2 пончики в киплячу воду. Вони повинні плавати, але не хвилюйтеся, якщо спочатку вони тонуть - вони швидко піднімуться на поверхню. Відварити пончики впродовж 30 секунд з одного боку, а потім обережно повернути їх шумівкою з довгою ручкою, і варити їх ще 30 секунд з іншого боку.

 

За допомогою шумівки покласти пончики на чистий рушник, щоб підсушити. Почекати декілька секунд, потім покласти їх на лист для випічки, залишаючи простір між ними. Відварити пончики, що залишилися.

 

Для глазурі збити яєчний білок і воду в маленькій мисці до піни. Використовуючи пензлик, покрити поверхню глазур'ю. За бажанням посипати кунжутом або маком.

 

Випікати пончики в духовці, поки вони не стануть золотисто-коричневого кольору, близько 25 хвилин. Потім перекласти пончики на решітку для охолодження.

 

Смачного!


«Ліниві» вареники

Інгредієнти

Оригінальний рецепт розрахований на 6 порцій.

  • 75 г вершкового масла;
  • 150 мл молока;
  • 25 г Харківських дріжджів;
  • 100 мл води;
  • 3 яйця;
  • 4 столових ложки цукру;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 150 г борошна.

Приготування

Молоко і вершкове масло змішати в маленькій каструлі і потримати на середньому вогні, поки масло розтане. Зняти з вогню і заварити борошно (всипати борошно в гаряче молоко), добре перемішати, дати охолонути. Розвести дріжджі в теплій воді в невеликій мисці. Відкласти убік. З'єднати яйця, цукор і сіль у великій мисці і ретельно перемішати.

 

Поступово додавати борошно, чергуючи з молоком і дріжджовою сумішшю. Скачати з тіста кулю. Накрити миску тканиною, і нехай тісто постоїть 20 хвилин. Налити воду у велику каструлю. Довести до кипіння на середньому вогні. Між тим, посипати борошном дошку або чистий стіл. Покласти тісто на дошку і місити, поки воно не стане гладеньким та еластичним. Додати трохи борошна, якщо тісто липке.

 

Розкачати тісто, близько 1 см завтовшки. Ножем розрізати тісто на смуги шириною біля 4 см, порізати шматочками і опустити в киплячу воду. Вареники спочатку тонуть, потім піднімаються на поверхню. Приблизно через 10 хвилин дістати вареники з води шумівкою і викласти на тарілку. Приправити сметаною.

 

Смачного!

 


Дріжджові млинці

Інгредієнти

  • 400 г пшеничного борошна;
  • 2-3 склянки молока;
  • 2 яйця;
  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • 20 г дріжджів;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • дрібка солі.

Приготування

 

Підігріти трохи молока, розвести в ньому дріжджі, додати цукор, сіль, яйця, вершкове масло, гарненько розмішати.

 

Всипати пшеничне борошно, розмішати.

 

Тісто для млинців повинно бути рідким і однорідним, тобто без грудочок.

 

Дати підійти 30-40 хв.

 

Потім додати молоко, трохи підігріти і через 1,5 години випекти тонкі млинці на сковорідці.

 

Смачного!


Пиріжки з яйцями і зеленою цибулею

Інгредієнти

  • 7 склянок борошна;
  • 2 склянки молока;
  • 2 столові ложки вершкового масла або маргарину;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 2 яйця;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 40 г дріжджів.

 

Начинка:

  • 300 г зеленої цибулі;
  • 5 яєць;
  • 4 столові ложки вершкового масла;
  • cіль за смаком.

Приготування

 

Зварені круто яйця дрібно нарізають і змішують з подрібненою зеленою цибулею і маслом. Сіль кладуть за смаком.

 

Тісто готують безопарним способом. Готове тісто викладають на стіл, присипаний борошном, і розкочують в пласт товщиною 0,5 см. З цього пласта нарізають формочкою або склянкою круглі коржі, на які розкладають заздалегідь приготований фарш.

 

Пиріжки укладають защіпкою вниз на металевий лист, змащений жиром, потім ставлять на розстоювання в тепле місце на 15-20 хвилин, прикривши їх серветкою. Після цього пиріжки змащують яйцем або маслом і ставлять в духовку при температурі 220-230 ° на 18-20 хвилин.

 

Ці пиріжки можна смажити і у фритюрі.

 

Смачного!


Пироги по-косівськи

Інгредієнти

Тісто:

  • 1 кг борошна,
  • 0,5 л молока (кефіру),
  • 50 г дріжджів,
  • 1- 2 яйця,
  • сіль, цукор.

Начинка:

  • 0,5 кг свіжого сиру,
  • зелена цибуля,
  • яйце,
  • сіль.

Приготування

Дріжджі розвести в теплому молоці з дрібкою цукру і поставити, щоб бродило.

 

Влити у посуд з просіяним борошном, посолити і додати яйце. Місити, поки тісто не відставатиме від рук. Потім улити 1-2 ложки теплої олії і знову місити. Тісто має бути пухким, повітряним.

 

Зліпити пироги, скласти на посипаній борошном дошці, прикрити, щоб підросли.

 

Відтак розкласти на прив'ялих листках капусти по два разом, змастити молоком або яйцем і випікати в печі.

 

Смачного!


Хлібне тісто на капустяному листі

Інгредієнти

  • 400 г води,
  • 30 г дріжджів,
  • 600 г борошна,
  • сіль,
  • 8 капустяних листів.

Приготування

З води, дріжджів і невеликої кількості борошна підготувати опару, залишити для бродіння.

 

В опару додати борошно, що залишилось, і замісити тісто. Готове тісто поставити в тепле місце підходити.

 

Після того, як тісто підійшло, розділити його на 4 частини, скачати невеликі буханці, покласти їх на капустяні листи і залишити на кілька хвилин підходити. Після цього випікати в гарячій духовці до утворення рум'яної скоринки.
 

Час приготування: 20 хв.

 

Смачного!


«Опеканці» з сиром

Інгредієнти

  • 1000г пшеничного борошна,
  • сіль,
  • 400 г сиру,
  • 50 г дріжджів,
  • 600 г води.

Приготування

З борошна, солі, дріжджів замісити туге тісто і залишити для бродіння.

 

Готове тісто розділити на два шматки і скачати з нього «жгутики» товщиною в палець і довжиною, розрахованою на лист. Поставити підходити на 10-15 хвилин. Після цього випікати в гарячій духовці.

 

Після випічки нарізати невеликими шматочками, залити гарячим молоком, закрити посуд кришкою.

 

Через 5 хвилин залишок молока злити.

 

«Опеканці» посипати сиром, полити розігрітою олією і за смаком посолити.


 

Час приготування: 30 хв.

 

Смачного!


Булочка «Подільська»

Інгредієнти

  • 0,5 кг борошна,
  • 30 г дріжджів,
  • склянка молока,
  • 50 г масла чи маргарину.

 

Суміш з яйцем: 2 жовтки, 50 г цукру.

Приготування

Змішати борошно, дріжджі, молоко, масло чи маргарин. Додати яєчну суміш: розтерти жовтки з цукром.

Під кінець вимішування додати розтоплений жир, добре вимісити, залишити підійти, знову вимісити і сплести «кіски».

Викласти на змащене деко (протвінь) та випікати 45 хв.
 

Смачного!


Булочка «чайна»

Інгредієнти

  • 0,5 кг борошна,
  • 50 г дріжджів,
  • склянка молока,
  • 100 г масла чи маргарину,
  • 3 жовтки,
  • 100 г цукру,
  • 2 білки,
  • яйце для змащування.

Приготування

Змішати борошно, дріжджі, молоко, масло чи маргарин. Додати суміш з яйцем: розтерти 3 жовтки, 100 г цукру, влити збиті в піну 2 білки. Під кінець вимішування додати розтоплений жир, вимісити ще раз, накрити, дати підійти в теплі.

 

Сформувати невеличкі, зав'язані вузликом, булочки, викласти на деко, залишити підійти, змастити яйцем, випікати в духовці протягом 30 хв.

 

Смачного!


Пампушки пшеничні

Інгредієнти

  • 400 г пшеничного борошна,
  • 25-30 г дріжджів,
  • 3/4 склянки води,
  • одна столова ложка цукру,
  • 2-3 столових ложки олії.

Окрім того, для підливки:  2-3 столових ложки квасу, 1 головка часнику, 2-3 столових ложки олії.

Приготування


В третині склянки теплої води розвести цукор, дріжджі, сіль. Туди ж висипати 100 г борошна і замісити густе тісто. Почекати, поки підійде, додати решту води, борошна, олії, добре вимішати і знову дати підійти.

 

З тіста зліпти (зформувати) пампушки завбільшки з волоський (грецький) горіх і випекти на протвені в духовці на слабкому вогні. З суміші заздалегідь розтертого з сіллю часника, квасу та олії зробити підливку і полити нею пампушки перед тим, як подати їх до столу.

 

Смачного!


1 2 3