Про компанію

Історія підприємства

Становлення і розвиток нашого підприємства можна назвати вічним прагненням людини досягти мрії про благополучне і щасливе життя.

 

На сьогоднішній день це найстаровинніший з нині діючих в Харкові заводів.

 

У 1798 році місцевий купець Мухін Семен Гаврилович на Харківській набережній побудував пиво-медоварний завод, який згодом належав одинадцяти різним власникам і орендаторам.

 

При батькові і синах Мухіних завод виробляв легке пиво «типу Аглицького», яке вважалося одним з кращих на Слобожанщині в першій половині XIX століття, а з приходом в 1868 році німця Івана Кнаппа отримав назву «Баварія» і почав випускати пиво Баварського типу, якість якого підтверджувалася торговою маркою, спеціальною пляшкою і етикеткою. Кнапп прославився ще й тим, що відкрив в 1869 році при заводі розважальний сад з музикою у вигляді німецького біргаля, з маленьким оркестром, пивом, бутербродами і сухими закусками. Публіка полюбила господаря і його «Баварію» - так називався цей сад, - і він став одним з улюблених місць відпочинку в 70-80-х роках XIX століття.

 

У травні 1887 року завод купив інженер-технолог Шиллер Емілій Олександрович і через місяць перевів пиво-медоварний завод на ділянку землі, яка належала йому, між вулицями Старо-Московською і Маліновською у колишній слободі Немишля, де вже знаходились його чавунно-ливарний завод, пиво-медоварний завод О.П.Ольховського, Харківська акціонерна компанія з торгівлі вовною, а з 1806 до 1860 року діяв цегельний завод почесної громадянки Харкова Катерини Кузіної. З плином часу і під впливом різних злиттів, поглинань і перетворень до початку двадцятого століття на місці всіх названих підприємств розташувався пиво-медоварний завод спадкоємців О.П.Ольховского.

 

Так 16 червня 1887 стало днем об'єднання двох історичних гілок розвитку нашого підприємства, яке територіально, матеріально і, нарешті, документально веде свою безперервну історію ось уже четверте століття без перерви на революції, війни й економічні кризи.

 

Діяльністю підприємства в різні роки керували багато відомих людей: активні благодійники, почесні громадяни Харкова купець 1-ї гільдії Козьма Кузін і його дружина-перша в місті жінка підприємець Катерина Кузіна; дворянин, декабрист, член масонської ложі «Об'єднані друзі», герой війни з турками Євдоким Лачинов; талановиті інженери Микола Вестберг і Олександр Прянишников.

 

Не оминали завод і політичні бурі: так у 1878 році знаменита революціонерка, борець за права жінок Єлизавета Ковальська створила на заводі перший в Харкові гурток підпільної організації «Земля і Воля», в якому виховала одного з найактивніших бойовиків-виконавців терористичних акцій Петра Антонова, що працював слюсарем і мав прізвисько «Золоті руки» і революційну кличку «Кирило».

 

Конкуренція примушувала створювати високоякісні товари і фахівці виробництва у всі часи були серед кращих. Так, в 1867 році молотарка конструкції Миколи Вестберга отримала Золоту Медаль Всесвітньої виставки в Парижі, а пиво виробництва Олексія Ольховського неодноразово представлялося на всеросійських і міжнародних виставках, де удостоювалось різних нагород за свою якість.

 

Революції і війни призвели до націоналізації в 1920 році заводу спадкоємців О.Ольховского радянською державою. У 1926-1927 роках «Держпивзавод» реконструюється в «спирто-оцтовий завод Держпивтресту «Українська Нова Баварія», в«Старому» цеху якого в 1944 році розпочали монтаж обладнання під випуск пресованих хлібопекарських дріжджів. Проте повоєнна розруха і бідність не сприяли швидкому введенню в експлуатацію нових цехів заводу, і тільки в лютому 1952 року завод освоїв випуск дріжджів з проектною потужністю 3 тонни на добу.

 

Справжнє відродження підприємства почалося в 2002 році у зв'язку з його капітальною модернізацією, оснащенням новітнім європейським устаткуванням і приходом нових високоосвічених, досвідчених, амбітних, відповідальних фахівців, які знають як зробити продукцію заводу однією з кращих в Україні і Європі.

 

Результатом наполегливої ​​та активної роботи в останні роки стало не тільки повне оновлення виробничого обладнання, технологічних схем та базових принципів виробництва дріжджів, але і найголовніше - кардинальна зміна ставлення до роботи більшості працівників заводу від розрізненості до згуртованого творення.

 

За порівняно короткий для підприємства термін не тільки в кілька разів збільшені виробничі потужності, освоєні серйозні інвестиції, розширено асортимент продукції та мережу її продажу, але і більш ніж в 7 разів (у порівнянні з 2002 роком) збільшена продуктивність праці кожного працівника заводу шляхом раціонального використання трудових і виробничих ресурсів.

 

У 2006 році продукція підприємства вийшла на міжнародний ринок і продовжує завойовувати нові позиції.

 

19 березня 2013 року наша компанія перетворилася у Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія БАЛЕКС», що є повним правонаступником АТ «Харківський дріжджовий завод».

 

Сьогодні наш завод - сучасна компанія, що розвивається в ногу з часом, є відкритою новим ідеям, та продовжує дбайливо зберігати сімейні традиції в хлібопеченні.