Дріжджове листкове тісто

 

 

Чому саме дріжджове листкове тісто краще? Тому що у порівнянні зі звичайним дріжджове тісто ніжніше, пухкіше і смачніше. І його не набагато складніше приготувати.

 

Це складно?

 

Сам процес шарування достатньо простий. Основну складність в приготуванні листкового тіста завжди представляв маргарин або масло, яким «перекладають» шари тіста. Але зараз продаються спеціальні види маргаринів, які містять жири що повільно розтоплюються, і під час шарування тіста при кімнатній температурі такі маргарини не будуть плавитися і просочувати борошно. Це позбавляє від необхідності охолоджувати тісто в морозильній камері після кожного шарування. Однак, звичайно ж, тісто з маслом буде смачнішим.

 

Ще одна тонкість - запобігання інтенсивному бродінню в процесі шарування. Для цього всі інгредієнти для листкового тіста потрібно помістити в холодильник на кілька годин, а краще на ніч, і тісто готувати відразу з усіх інгредієнтів, і якомога швидше.

 

Найкраще працювати з листковим тістом у прохолодному приміщенні.

 

Як приготувати листкове дріжджове тісто

 

Перевірений рецепт дріжджового листкового тіста

 

Цим рецептом користуються багато великих підприємств і маленьких пекарень, він добре зарекомендував себе серед технологів.

 

  • Борошно - 500 г
  • Дріжджі харківські - 25 г
  • Сіль - 9 г
  • Цукор - 60 г
  • Яйце - 2 шт
  • Масло (маргарин) в тісто - 45 г; для шарування - 300 м
  • Вода - 160-170 г

 

Дістаньте з холодильника добре охолоджені інгредієнти, і швидко замісіть тісто. Потім оберніть тісто плівкою, і покладіть в холодильник на 30-40 хвилин. За цей час тісто охолоне і відпочине.

 

Технологія шарування

 

Охолоджене тісто розкачайте в пласт товщиною 1-2 см. 2/3 пласта покрийте розім'ятим маслом або маргарином для листкового тіста (всією кількістю за рецептом), і складіть як на картинці нижче, таким чином, щоб в результаті вийшов пласт з трьох шарів тіста, між якими масло.

 

 

Поверніть отриманий пласт на 90 градусів, і знову розкачайте до товщини 1-2 см, і знову складіть за тим же принципом (але вже без масла!). Повторіть цю процедуру ще раз, і в результаті у вас вийде тісто з достатньою кількістю шарів масла і тіста.

 

Подальше розкочування небажано, оскільки може привести до пошкодження тонких шарів, і це погіршить розшарування.

 

Готове тісто відмінно підійде для безлічі виробів, і буде набагато смачніше придбаного в магазині.

 

Рецепт швидкого дріжджового листкового тіста

 

  • 3 склянки борошна (по 250 г)
  • 300 г вершкового масла або маргарину, попередньо замороженого
  • 20 г харківських дріжджів
  • 130 мл молока
  • 85 мл води
  • 1 яйце
  • 3 ч.л. цукру
  • 1 ч.л. солі

 

У воді розчинити дріжджі та 1 ч.л. цукру. У цю суміш вбити яйце, влити молоко, перемішати, але не збивати.

 

Борошно просіяти на робочий стіл, посипати сіллю і цукром, що залишився. Масло або маргарин дрібно нарізати або натерти на крупній тертці, і викласти поверх борошна. Акуратно змішати, щоб вийшла масляно-борошняна крихта. У цю крихту влити дріжджову суміш і швидко вимісити до гладкості. Тісто обернути плівкою і покласти в холодильник на 2-3 години.

 

Після цього можна готувати з цього тіста різноманітні вироби - пиріжки, піцу, і т.д.

 

Шматочки масла в тісті створять розшарування і додаткову пористість. З таким тістом потрібно працювати особливо швидко, щоб масло не встигло розтанути.

 

Чому листкове тісто не виходить?

 

Листкове тісто не любить тривалого вимішування, розминання і сильного натискання. Розкочувати тісто потрібно швидко, розрізати гострим ножем.

 

Це тісто не любить тепла - масло в прошарках може стати м'яким, борошно вбере його в себе, і шари злипнуться.

 

Не можна защипувати краї виробів, інакше тісто не зможе добре розшаровуватися. Для склеювання країв досить промазати їх збитим білком, або навіть водою.

 

Перед випічкою листкові вироби повинні настоятися (вже на противні, готовими до випікання) приблизно 40-50 хвилин. Після цього їх змащують збитим яйцем, пропускаючи (не промащуючи) зрізи.

 

Випікати найкраще при температурі 180-200˚С.

 

 

Спробуйте, і все вийде!

 

Смачного вам тижня!