Скільки потрібно дріжджів для тіста?

Найкраще рахувати кількість дріжджів відносно кількості борошна та залежно від виду тіста.

 

Звичайне тісто (не здобне тісто, де мало цукру і небагато жирів), необхідно 3-5% дріжджів, тобто:

 

1 кг борошна – 30-50 г свіжих пресованих дріжджів. Отже, на 1 кг борошна можна сміливо використовувати цілу упаковку 42г Харківських дріжджів.

 

Про перерахунок сухих дріжджів на свіжі можна почитати тут.

 

Солодке, здобне тісто зі складною рецептурою, у якому багато цукру та жирів, вимагає внесення більшої кількості дріжджів, 6-10 % від кількості борошна:

 

1 кг борошна – 60-100 г пресованих дріжджів, тобто приблизно одна ціла упаковка 100г Харківських дріжджів.

 

Важливо, що для солодкого тіста, особливо для великодніх пасок, найкраще готувати опару, тобто розділяти процес приготування тіста на частини.

Що таке опара, для чого вона потрібна і як її приготувати, можна дізнатися тут.

 

Скільки потрібно дріжджів на літр молока?

 

Часто в рецептах вказують кількість молока або води, тощо, а борошна на тісто «скільки візьме» до потрібної консистенції. Тому можна розраховувати скільки треба дріжджів і відносно рідких продуктів (сюди входить не тільки молоко або вода, але і яйця, сметана, розтоплене вершкове масло, тобто все, що має рідку консистенцію).

 

При розрахунку кількості дріжджів від кількості змішаних рідких компонентів:

 

Звичайне тісто:  на 1 літр рідких продуктів (молоко, вода, яйця, сметана, тощо) = 50-60 г пресованих дріжджів

Здобне тісто:  на 1 літр рідких продуктів = до 200 г пресованих дріжджів.

 

Для великодніх пасок, які містять багато яєць, масла і цукру, кількість дріжджів може збільшуватись у 2-3 рази, однак приготування опари стає обов’язковим для найкращого результату.

 

У наступних статтях ми будемо докладно розповідати про правильну роботу з дріжджовим тістом і про те, як уникнути типових помилок.

 

Смачного вам тижня!