Великодня паска - рекомендації професійного технолога

Паска – святковий, здобний виріб з дріжджового тіста. За давньою традицією паска повинна бути високою, округлої форми.

 

Паска - один із символів відродження, оновлення і життя, тому багато господинь докладають особливих зусиль в приготуванні цього виробу, а рецепти передаються з покоління в покоління. Щоб паска вийшла смачною, пишною, довго не черствіла, важливі не тільки правильні, свіжі продукти, а й правильний душевний настрій, духовна підготовка, про яку найкраще зможуть розповісти священнослужителі.

 

Ми ж розкриємо деякі технологічні секрети приготування паски.

 

Додаткову інформацію про великодні паски можна прочитати тут. Перевірені рецепти пасок від нашого технолога - тут.

 

Опара

 

Стандартний метод приготування опари.

 

Візьміть всі рідкі інгредієнти (що є за вашим рецептом: вода, молоко, яйця, крім розтопленого вершкового масла або олії), додайте половину борошна і половину (або 2/3) дріжджів, все ретельно перемішайте. Опара готова! Поставте ємність з опарою в тепле місце (без протягів, оптимальна температура близько 30 градусів), накрийте чистою тканиною. Через 1-2 години опара повинна збільшитися в об'ємі в два рази, і її вже можна використовувати. Максимальний час дозрівання опари - до 3 годин (чим нижче температура, тим довше буде тривати дозрівання).

 

Детально про опару, способи і особливості її приготування - тут.

 

Тісто

 

Тісто для паски необхідно вимішувати з особливою ретельністю. Воно не повинно бути рідким, оскільки паски розпливуться і будуть пласкими; однак не варто робити і дуже густе тісто - готові паски будуть важкими, щільними, можуть не повністю пропектися і швидко зачерствіють.

 

Правильне тісто для паски має бути такої щільності, щоб його можна було розрізати ножем, і тісто до ножа не прилипало і не тягнулося. Для цього тісто довго і ретельно вимішують, поки воно не перестане липнути до столу, посуду і до рук.

 

Тісто має підходити мінімум тричі. Перший раз підходить опара, потім готове тісто з усіма інгредієнтами, і нарешті, тісто має підійти в формах перед посадкою в піч.

 

Температура

 

Здобне тісто не любить протягів і прохолоди, тому паска повинна підходити в теплому місці, при температурі 30-35˚С. Температура самого тіста повинна бути не більше 30˚С.

 

Добавки, прянощі

 

 

Класична паска (яку ви найчастіше зустрінете на сучасних прилавках) може містити такі добавки: родзинки, цукати, цедра лимона або апельсина.

 

Родзинки для паски необхідно перебрати, добре промити, викласти на рушник і просушити, а перед закладкою в тісто обваляти в борошні. Родзинки вносять перед останнім обминанням, під час відздобки, або просто в самому кінці дозрівання тіста перед розкладанням в форми. Під час вимішування родзинки повинні «вискакувати» з тіста - це говорить про те, що воно добре вимішене.

 

Апетитний жовтуватий відтінок готовим паскам надають жовтки яєць. Щоб колір був більш яскравим, жовтки можна посипати сіллю і залишити на ніч. Тісто для паски також можна підфарбовувати шафраном, який надає не тільки колір, а й особливий аромат.

 

В паски обов'язково додають трохи прянощів - ваніль, кардамон, мускат, гвоздику. Якщо маєте сумніви, краще покласти зовсім небагато.

 

Форми для випікання

 

Особливо зручно користуватися спеціальними паперовими формами, але можна використовувати і інші - металеві, силіконові, і т.д. Паперові та силіконові форми не потребують змащення, металеві необхідно змастити, щоб паска не прилипла до стінок. Також використовують кулінарний пергамент для вистилання форм.

 

Форму заповнюють тістом на 1/3 по висоті, тоді паска буде більш пухкою. Якщо заповнити форму наполовину, паска вийде щільнішою.

 

Перед випіканням тісто в формі має піднятися до 3/4 висоти форми. Щоб паска піднялася рівномірно, в середину можна вставити дерев'яну паличку.

 

Випікання паски

 

Форми потрібно ставити в попередньо розігріту до 200-200˚С духовку, а через 10-15 хвилин зменшити температуру до 160-180˚С.

 

Більш висока температура на початку випікання дозволить швидко прогріти форми з тістом (особливо якщо форми металеві) і зупинити бродіння, щоб вироби не деформувалися в процесі випічки. Оптимальна температура для подальшого випікання паски - 160-180˚С. Духовку не можна відкривати до майже повної готовності виробів, інакше верх пасок може впасти.

 

Паска вагою в 1 кг випікається не менше 45 хвилин, до 1 кг - не менше 30 хвилин. Готовність виробів можна перевірити дерев'яною паличкою - якщо паска готова, паличка легко проткне виріб, і вийде сухою.

 

Прикрашання пасок

 

У різних регіонах паски прикрашають по-різному. Наприклад, можна перед випіканням прикрасити верх пасок завитками з тіста і змастити поверхню яйцем (Паска Закарпатська), або вже готову паску присипати цукровою пудрою, або прикрасити білим шоколадом. Але найчастіше верх прикрашають глазур'ю - білком яйця, збитого з цукром і лимонним соком, і потім посипають різнокольоровими присипками.

 

Більше інформації про роботу з дріжджовим тістом - на нашому сайті.

 

Смачного вам тижня і вдалих пасок!