Домашній квас - смачно і корисно

 

Квас - традиційний для слов'янських народів кислий напій на основі бродіння (спиртового і молочнокислого). Як і будь-який інший напій бродіння (наприклад, кефір, кумис і т.д.), квас містить невелику кількість алкоголю - не більше 1,2% за вимогами ГОСТу.


Хлібний квас відомий людству понад тисячу років; через його прекрасні властивості з утамування спраги і оригінальний смак цей напій був поширений повсюдно і в селянських і в дворянських будинках; квас готували з натуральної хлібної сировини, а також з ягід, фруктів, додавали трави, мед і прянощі.
 

Квас це своєрідний народний засіб від нестачі вітамінів, тому що в його склад входить безліч необхідних людині мікроелементів і вітамінів (особливо групи В), кальцій, фосфор, магній, молочна кислота, ферменти, амінокислоти. Цей напій поліпшує діяльність шлунково-кишкового тракту, обмін речовин, благотворно впливає на серцево-судинну систему, піднімає тонус і бореться з втомою - і всі ці чудові властивості квас набуває в процесі бродіння.
 

На нашу думку, найсмачніший і найкорисніший квас - власного приготування, адже в напій промислового виготовлення часто додають багато цукру, додатково газують і підфарбовують його, що негативно впливає на смак і користь.


Тому ми вирішили поділитися з вами нашими власними випробуваними і вдалими рецептами квасу.

 

Як приготувати квас


Молодий житній квас


Інгредієнти: 500-700 м житніх сухарів, 4-5 л. води, 10-15 р дріжджів, 100-150 г цукру, 10 г м'яти (кілька листочків), 25 г родзинок.
 

Наламати скибочками житній хліб, підсушити в духовці так, щоб злегка підрум'янити. Готові сухарі залити окропом, закрити і дати настоятися 3-4 години (як варіант - прокип'ятити 25-30 хвилин). Отриманий настій («квасне сусло») охолодити, процідити, додати дріжджі, цукор і м'яту. Накрити ємність серветкою (важливо не закривати щільною кришкою, адже під час бродіння виділяється вуглекислий газ) і залишити на 10-15 годин. Після появи піни вдруге процідити і розлити в пляшки. На кожні півлітра квасу в пляшці покласти по 5 промитих родзинок, закрити пляшки і дати настоятися при кімнатній температурі 2-3 години. Потім поставити в холодильник. Через три дні квас готовий до вживання!
 

 

Петровський квас


Інгредієнти і спосіб приготування однаковий з молодим квасом, але замість м'яти необхідно покласти 100-150 г натертого хрону, а половину цукру замінити на 100 г меду. Цей квас вважається корисним при захворюваннях носоглотки.
 

Яблучний квас


Інгредієнти: на 1 кг яблук 500 г цукру, 50 г дріжджів, 1 лимон, 5 л. води.


Нарізати яблука, залити водою, довести до кипіння, вимкнути і дати постояти 2-3 години. Отриманий настій процідити, додати дріжджі, цукор, нарізаний лимон і залишити на 3-4 дні для бродіння.

 

Лимонно-медовий квас


Цей вид квасу настоюється тиждень-півтора, але період очікування повністю виправдовується чудовим тонким смаком готового напою!


У 1,5 л кип'яченої води кімнатної температури вижати сік одного лимона. Додати 4 ст.л. меду, 6 ч.л. цукру, 3 г. свіжих дріжджів. Розмішати, накрити серветкою або марлею, дати настоятися протягом доби. Напій процідити, розлити в пляшки, додати по кілька штук родзинок. Поставити в холодне місце для витримки на 1-2 тижні.

І нарешті, найцінніший, секретний рецепт смачного квасу:

 

Фірмовий хлібний квас компанії «БАЛЕКС»


Готуємо закваску. У 3-х літрову банку покласти 300 р житнього хліба, 10-15 р дріжджів, 3 ст.л. цукру і залити 2,5 л. кип'яченої води кімнатної температури. Дати настоятися 1,5-2 дня.
 

Через два дні рідину злити, отриману закваску віджати, і знову помістити в банку. Додати 2,5 л. води, 3 ст.л. цукру, 3-5 засмажених житніх сухарика, трохи родзинок.
 

Через день-півтора квас буде готовий. Напій розлити в пляшки, а закваску можна використовувати ще кілька разів. Використовуючи цей рецепт, ви самі можете регулювати кислоту готового напою - чим довше квас дозріває, тим він буде кисліший і міцніший.
 


Однак, важливо пам'ятати, що квас це все-таки слабоалкогольний напій, тому його не рекомендують давати маленьким дітям, а при деяких захворюваннях краще утриматися від його вживання і дорослим.

 

Смачного вам тижня!