Рецепти

Відмінна якість і неперевершений смак готових виробів гарантується тільки за умови використання продукціі Харківські дріжджі™

Смакота на кожен день

1 2 3

Пиріг з повидлом (джемом)

 

  •  ½ пачки 42 г Харківських дріжджів
  • борошно 500-550 г
  • масло вершкове 30 г
  • цукор 2 ст.ложки
  • яйця 2 шт
  • сіль ½ ч.ложки
  • молоко 230 г
  • повидло (джем) 300 г
  • масло рослинне 1 ч.ложка

Розтопити вершкове масло і охолодити.

Дріжджі і цукор розвести в невеликій кількості теплого молока, додати залишок теплого молока.

Просіяти і додати борошно, перемішати.

Потім додати розтоплене вершкове масло і 1 яйце.

Вимісити тісто (воно не повинно прилипати до рук). Накрити його рушником і поставити в тепле місце для вистоювання на 3 години. За цей час необхідно 2 рази розім’яти тісто.

 

Тісто розділити на 2 частини.

Розкачати перший корж за розміром трохи більше дека.

Деко змастити олією, присипати борошном, викласти тісто.

Повидло (джем) підігріти до 30°С, нанести його на пласт тіста.

Другий корж розкачати, нарізати на смужки та укласти на пиріг хрест-навхрест, прикрасити за смаком.

Пиріг залишити в теплому місці для вистоювання на 15 хвилин і включити духовку розігріватися.

Після повного розстоювання пиріг змастити яйцем.

Поставити в духовку на середню полицю, випікати при 230-240°С до золотистої скоринки (20-25 хвилин).

Пиріг охолодити і розрізати на невеликі порції.

 

Смачного!


Дріжджові маффіни

Загальний час приготування 2 год 12 хв

Вихід: 16 маффінів

 

  • ½ пачки 42 г Харківських дріжджів
  • 1 яйце
  •  2,5 склянки борошна
  • 1 чайна ложка солі
  •  2 столові ложки цукру
  • 1 стакан кефіру

 

 

Змішати всі сухі інгредієнти, додати дріжджі, кефір та яйце. Вимісити тісто, накрити ємність рушником і залишити підходити (принаймні на 1годину). Тісто буде дуже липким.

 

Викласти на добре посипану борошном дошку, перевернути і злегка замісити (4-6 разів). Розкачати та сформувати маффіни у вигляді булочок, помістити на змащений олією лист і дати трохи піднятися (10-30 хвилин).

 

Випікати при 200˚С до світло-коричневого кольору, 10-12 хвилин.

Подавати можна з різними начинками - джемом, ягодами, сиром, шинкою.

 

Смачного!

 


Хлібний квас на дріжджах

  • житній хліб - 1,0 кг;
  • вода - 10 літрів;
  • цукор - 500 грам;
  • дріжджі Харківські - 42 грама

Якщо ви любите солодкий квас, можна в 2-3 рази збільшити кількість цукру, який додається в кінці приготування (на восьмому етапі).

 

Приготування:

 

1. Хліб нарізати дрібними шматочками і засмажити в духовці до золотистого кольору. Чим сильніше висушений хліб, тим більше в квасі відчувається гірчинка і темніший колір, але пересушувати не варто.

2. Закип'ятити воду, потім охолодити до кімнатної температури і перелити в бродильну ємність.

3. Додати сухарі, верх ємності накрити марлею і поставити на 48 годин в темне місце при кімнатній температурі. Якщо потрібно зробити квас швидко, можна прокип'ятити суміш 20-30 хвилин, після чого охолодити до 25-30°C. Вийде квасне сусло.

4. Розвести дріжджі в воді.

5. Профільтрувати квасне сусло через марлю, добре віджавши сухарі.

6. Перелити відфільтроване сусло в ємність для бродіння, додати 400 г цукру і розведені дріжджі, добре перемішати.

7. Нещільно накрити ємність кришкою, щоб вуглекислий газ безперешкодно виходив назовні, потім поставити на 14-16 годин в темне місце при температурі 20°C.

8. Перелити готовий квас в ємності для зберігання, наприклад, пластикові пляшки або банки, додати решту 100 г цукру, перемішати. Якщо використовується кілька пляшок, необхідно рівномірно розподілити цукор, оскільки він потрібен для появи в напої вуглекислого газу.

9. Герметично закрити ємності і поставити на 4-5 годин в темне місце при кімнатній температурі.

10. Для зупинки процесу бродіння необхідно охолодити домашній хлібний квас до температури 10°C у холодильнику або підвалі. Через 3-4 години можна приступати до дегустації. Термін зберігання такого напою - до 3-х днів.

 

Смачного!

 


Фокачча

Італійські коржі, які служать доповненням до будь якої їжі або використовуються для бутербродів.

На відміну від піцци, фокачча зазвичай просто змащується оливковою олією і посипається крупною сіллю і крупно нарізаними травами, такими як шавлія, базилік та орегано.

 

Цей рецепт розрахований на один корж близько 35 см в діаметрі.


  • Дріжджі 42 г
  • Вода 1 склянка
  • Оливкова олія 1 ст.л.
  • Борошно 3 склянки
  • Сіль 1 ч.л.
  • Цукор 1 ст.л.

 

Спосіб приготування в хлібопічці:

 

Всі рідкі інгредієнти повинні бути близько 28°С, всі інші - кімнатної температури. Помістити інгредієнти в каструлю від хлібопічки в зазначеному порядку. Вибрати режим «тісто» / «ручний цикл». Не використовувати витримку (розстоювання). Перевірити консистенцію тіста після 5 хвилин замішування. Тісто має бути м'яким, липким м'ячиком. Якщо воно сухе і жорстке, додати воду, від 1/2 до 1 столової ложки за один раз. Якщо воно занадто вологе і липке, додати 1 столову ложку борошна за 1 раз. Коли цикл завершиться, дістати тісто і сформувати його для випічки.

Формування, дозрівання і випічка:

 

Обім'яти тісто на злегка посипаній борошном поверхні, щоб видалити бульбашки повітря. Сформувати кулю, помістити на змащене олією деко. Розкачати в корж (приблизно 35 см в діаметрі). За допомогою ножа вирізати коло з тіста, відступивши близько 3 см від краю дека. Пальцями проткнути ямочки на поверхні фокаччі. Накрити і нехай підніметься близько 15 хвилин. Змастити оливковою олією і посипати присипками на ваш смак. Випікати в попередньо розігрітій до 190°С духовці протягом 25-30 хвилин або до золотистого кольору. Зняти з дека і дати охолонути. Подавати теплою чи холодною.

 

Пропоновані присипки для фокаччі: в'ялені помідори, приготовані на грилі шматочки болгарського перцю, смажені кільця цибулі, тертий твердий сир і свіжі або сушені трави в будь-яких комбінаціях.

 

Смачного!


Білі булочки

Рецепт розрахований на 16-18 булочок, які ідеально підходять до будь-якого прийому їжі - вечері чи сніданку.

 

• 4 склянки борошна

• 50 г цукру

• 50 г вершкового масла

• 1,5 ч.л. солі

• 1,5 склянки води

• 42 г дріжджів

• 1 яйце

 

У великій мисці змішати 1,5 склянки борошна, дріжджі, цукор і сіль; добре перемішати. Додати в суміш теплу воду, потім яйце і масло. Змішувати міксером на низькій швидкості до тих пір, поки маса не стане однорідною, потім ще 3 хвилини на середній швидкості. Поступово додавати борошно, що залишилося, щоб зробити щільне тісто. Накрити. Поставити в тепле місце на 30 хвилин, поки тісто не збільшиться в об'ємі в 2 рази.

 

Осадити тісто. Розкласти в змащені формочки, накрити і залишити підходити на 20-30 хвилин.

 

Випікати при температурі 220 °С протягом 10 - 15 хвилин до золотистого кольору. Витягнути з формочок, дати охолонути.

 

Смачного!


Яблучно-журавлинний хліб

Ідеальний для святкового обіду.

 

Рецепт розрахований на 1 булку хліба.

 

  • Дріжджі 42 г
  • Борошно 3 склянки
  • Вівсяні пластівці 1/2 склянки
  • Цукор 1/4 склянки
  • Сіль 1 ч. л.
  • Духмяний перець 1/2 ч.л.
  • Вода 1/2 склянки
  • Масло 2 ст.л.
  • Яйце 1 шт
  • Яблука очищені, нарізані 1 склянка (1 середнє яблуко)
  • Журавлина свіжа, нарізана 1 стакан

 

У мисці змішати дріжджі, 1,5 склянки борошна і наступні 4 інгредієнта; добре перемішати. Нагріти воду і масло; додати до сухої суміші.

 

Змішати в міксері на низькій швидкості; додати яйце і збивати 3 хвилини на середній швидкості. Додати яблука і журавлину. Поступово додати борошно, що залишилося, щоб тісто вийшло м'яким. Місити на посипаній борошном поверхні 5-8 хвилин. Помістити в змащену миску, накрити; нехай тісто дозріє .

 

Обім’яти тісто. На злегка посипаній борошном поверхні скачати тісто в рулет. Притиснути краї. Помістити в змащену ємність для випічки. Накрити, дати піднятися. Випікати при температурі 200°С 40-45 хвилин. Дістати з ємності; дати охолонути.

 

Смачного!


Банановий хліб

Щоб надати насичений смак цьому хлібу, банани повинні бути стиглими.

Хліб ще смачніший на наступний день.

Ідеальний для тостів.

Рецепт розрахований на 1 булку хліба.

 

  • Дріжджі ½ пачки 42 г
  • Вода 1 склянка
  • Масло 3 столові ложки
  • Мед 3 столові ложки
  • Яйце 1 шт
  • Борошно 2,5 склянки
  • Банан (пюре ) 2/3 склянки
  • Сіль 1 ч. л.
  • Ваніль 5 г

У хлібопічці:

Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. Помістіть інгредієнти в ємність від хлібопічки в зазначеному вище порядку. Виберіть основний цикл і середню скоринку. Перевірте консистенцію тіста після 5 хвилин замісу. Тісто має бути м'яким, липким колобком. Якщо тісто сухе і дуже щільне, додайте воду, 1 столову ложку за один раз. Якщо тісто дуже вологе і липке, додайте 1 ст.л. борошна за один раз.

 

Коли цикл завершиться, дістаньте з ємності і дайте охолонути на дошці.

 

Смачного!


Солодка булочка (рецепт для початківців)

  • 25 г дріжджів
  • 100 г теплої води
  • 100 г молока
  • 80 г цукру
  • 0,5 ч.л. солі
  • 3 яйця
  • 500 г борошна

 

Розчинити дріжджі в теплій воді у великій мисці. Додати молоко, цукор, сіль, яйця і 100 г борошна. Місити міксером на низький швидкості 30 секунд,  потім на середній швидкості ще 2 хвилини. Додати решту борошна і перемішати до отримання однорідної маси.

 

Зробити з тіста кульку. Накрити кришкою і дати піднятися в теплому місці, поки тісто не подвоїться в обсязі, від 40 до 60 хвилин. Потім добре вимісити тісто, сформувати булочки та викласти в добре змащене деко. Дати постояти 10 хвилин.

 

Розігріти духовку до 200°С. Випікати до золотистого кольору близько 50 хвилин. Охолодити протягом 10 хвилин.

 

Смачного!


Піцца - швидко та легко

 

Це відмінний рецепт, якщо ви не хочете чекати поки тісто підніметься.

 

  • 25 г дріжджів
  • 1 чайна ложка цукру
  • 200 г теплої води
  • 400 г борошна
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 1 чайна ложка солі
  • начинка на ваш вибір

 

Розігріти духовку до 230°С. У середній мисці розчинити дріжджі і цукор у теплій воді. Дати постояти близько 10 хвилин. Додати борошно, сіль і масло. Збити до отримання однорідної маси. Залишити на 5 хвилин.

 

Викласти тісто на злегка посипану борошном поверхню і розкачати в корж. Злегка змастити сковороду або форму для піци, посипати борошном. Розподілити начинку і запікати в розігрітій духовці протягом 15-20 хвилин, або до золотистого кольору.

 

Нехай піца охолоне протягом 5 хвилин перед подачею на стіл.

 

Смачного!


Вафлі дріжджові

Рецепт розрахований на 6 - 8 порцій.

 

  • 500 г молока;
  • 25 г дріжджів;
  • 130 г теплої води;
  • 130 г топленого вершкового масла;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 750 г просіяного борошна;
  • 2 яйця.

Тепле молоко підігріти в маленькій каструлі, поки воно не почне пузиритися, потім зняти з вогню і остудити. У маленькій мисці розчинити дріжджі в теплій воді. Дати постояти 10 хвилин.

 

У великій мисці змішати молоко, дріжджову суміш, масло, сіль, цукор і борошно. Ретельно перемішати міксером, поки тісто не стане однорідним. Накрити кришкою і дати постояти годину при кімнатній температурі. Після цього додати в тісто збиті яйця; добре збити.

 

Випікати в вафельниці до золотисто-коричневого кольору.

 

ПІДГОТОВКА 20 хвилин

ПРИГОТУВАННЯ 10 хвилин

ПОВНА ГОТОВНІСТЬ 1,5 години

 

Смачного!


1 2 3