Рецепти

Відмінна якість і неперевершений смак готових виробів гарантується тільки за умови використання продукціі Харківські дріжджі™

Святкове частування

1 2

Паска класична

 

Перевірений рецепт від професійного технолога!
 

  • Борошно 600 г
  • Молоко 1 стакан (200 г)
  • Дріжджі Харківські 1/2 100 г пачки (50 г)
  • Масло вершкове 150 г
  • Яйце 5 шт
  • Цукор 200 г
  • Родзинки 50 г
  • Цукати 50 г
  • Сухий мигдаль (або інші горіхи) 50 г
  • Щіпка солі, ванілін (або ванільний цукор)

Готуємо опару: трохи більше половини дріжджів (30 г) розчинити в теплому молоці і додати половину борошна (300 г), перемішати і залишити в теплі на 3 години.

 

Коли опара майже готова, підготувати яйця - розділити на білки і жовтки, білки поставити в холодильник, а жовтки розтерти з 100 г цукру. Охолоджені білки збити в міцну піну. У дозрілу опару додати жовтки, білки і решту складових, крім цукатів, мигдалю і родзинок. Ретельно замісити тісто і залишити на годину в теплі.

 

Через годину розім’яти тісто і внести цукати, родзинки і мигдаль, дати тісту відпочити 30 хвилин. Розкласти по формах, заповнюючи їх на третину, і дати тісту піднятися майже до верху форми. Випікати при температурі 180˚С до рум'яної скоринки.


Паска Харківська

 

Перевірений недорогий рецепт від професійного технолога!

 

  • Борошно 550 г
  • Молоко 160 г
  • Дріжджі Харківські 42 г
  • Цукор 150 г
  • Масло вершкове 120 г
  • Яйце 2 шт
  • Сіль ½ ч.л. (5-6 г)
  • Ізюм 250 г
  • Цукати 125 г

 

Такий спосіб приготування тіста називається «з відздобкою», і дозволяє отримати пишні і солодкі паски, які не кришаться і довго не черствіють.

 

Розділіть пачку дріжджів на три частини. Поставте опару: змішайте 1/3 дріжджів, 200 г борошна і тепле молоко. Час дозрівання опари - 2 години.

 

У готову опару додайте склянку борошна (175 г), ще 1/3 дріжджів, 2 яйця, половину цукру (75 г), половину масла (60 г), і 1/2 ч. л. солі. Ретельно замісіть тісто, і залиште на годину в теплому місці без протягів.

 

Через годину додайте в тісто дріжджі, цукор і масло, що залишилися, вимішайте тісто і знову залиште на годину в теплі. Потім додайте в готове тісто родзинки і цукати, ретельно замісіть і через 15 хвилин розкладіть тісто у форми, заповнюючи їх на третину. Коли тісто підніметься, поставте форми в попередньо розігріту духовку і випікайте до рум'яної скоринки (t 180˚C).


Мигдально-грушевий пиріг з карамеллю з червоного вина

 

Масляний пиріг, прикрашений грушами, вареними у вині зі спеціями і карамельним соусом з червоного вина!

Вихід: 10 порцій

 

Тісто:

  • 42 г Харківських дріжджів
  • 2,5 склянки борошна
  • 100 г цукру
  • 0,5 ч. ложки солі
  • 9 ст.л. холодного несолоного вершкового масла
  •  3 яйця
  • 100 г молока

 

Карамель з червоного вина :

  •  2 склянки Каберне Совіньон або Мерло
  •  1 склянка цукру
  •  1 ч. ложка кориці
  •  щіпка гвоздики

 

Топпінг:

  • 3 стиглих червоних (або звичайних) груші, очищені і нарізані на 8 скибочок кожна
  • 50 г нарізаного мигдалю

 

У великій мисці змішайте борошно, цукор, дріжджі і сіль. Додайте ці інгредієнти і масло в кухонний комбайн. Перемішуйте, поки тісто не стане пісочним з маленькими шматочками вершкового масла. Додайте яйця, по одному за раз, і включайте комбайн після кожного додавання. Додайте молоко разом з останнім яйцем та змішайте.

 

Підготуйте форму для випічки, злегка змастивши олією, і покладіть на дно пергамент. Помістіть тісто в підготовлену форму. Обережно притисніть тісто, щоб рівномірно заповнити дно. Накрийте поліетиленовою плівкою і дайте йому піднятися в теплі протягом 2-х годин. Воно не обов'язково повинно збільшитись удвічі.

 

У той час як тісто піднімається, змішайте разом вино, цукор, корицю і гвоздику в середній каструлі. Помістіть каструлю на середній вогонь і доведіть до кипіння, перемішуючи, поки цукор не розчиниться. Додайте груші і варіть 6-8 хвилин. Вийміть груші за допомогою ложки з отворами, відставте для охолодження. Винну суміш кип'ятіть на повільному вогні до отримання дуже густої консистенції сиропу, після чого зніміть з вогню і відставте в сторону.

 

Розігрійте духовку до 200°С. Викладіть на тісто охолоджені груші і посипте краї пирога нарізаним мигдалем. Випікайте в попередньо розігрітій духовці 45-55 хвилин до золотисто-коричневого кольору. Готовий пиріг вийміть з форми і охолодіть на решітці, потім залийте винною карамеллю, наріжте і подавайте до столу.

 

Смачного!


Закарпатська паска

  • Харківські дріжджі – 42 г
  • Молоко – 250 г
  • Борошно – 700 г
  • Цукор – 100 г
  • Яйце – 4 шт
  • Масло вершкове – 100 г
  • Сіль – 1 ч.ложка

 

Дріжджі розчинити у невеликій кількості розігрітого молока, процідити, всипати просіяне пшеничне борошно вищого ґатунку, старанно перемішати до утворення однорідної маси. Цю опару поставити в тепле сухе місце й прикрити чистою білою скатертиною.

 

Готовність опари визначають за об’ємом, що наприкінці бродіння збільшується у два рази. Коли опара починає осідати, з'єднати її із борошном у дерев'яному кориті або в емальованій мисці. Туди влити залишок молока, додати сіль, яйця, цукор, вершкове масло і вимісити, поки тісто не перестане липнути до рук. Потім ще раз поставити в тепле місце на 2-2,5 години.

 

Під час розстоювання тісто обім’яти два-три рази, щоб воно стало пишним. Готове тісто переставити у змазану жиром круглу металеву форму з високими бортами заповнюючи її до половини, і залишити на якийсь час, щоб тісто підійшло.

 

Потім прикрасити паску гугуцами (валики з тіста різної товщини, з них плетуть коси, роблять квіточки, листочки, хрестики). Щоб поверхня паски була блискуча і гладенька, її необхідно двічі змастити збитим яйцем. Випікати паску в добре нагрітій домашній печі або в гарячій духовці при температурі 180°С протягом 25-30 хвилин. Під час випікання постійно стежити, щоб паска добре пропеклася, а її поверхня стала ясно-коричневою.

 

Смачного!


Паска Слобожанська

  • Харківські дріжджі — 42 г
  • Молоко — 1/2 склянки
  • Борошно — 800 г
  • Вершки — 1 склянка
  • Яйце — 5 шт
  • Цукор — 1,5 склянки
  • Сіль — 1 ч.ложка

 

Дріжджі розчинити у невеликій кількості теплого молока. З'єднати склянку гарячого молока, гарячі вершки і трохи борошна.

 

Ретельно перемішати і додати розчинені дріжджі і два яйця. Перемішати,  залишити в теплому місці для бродіння.

 

Жовтки розтерти з однією половиною цукру, а білки збити з іншою половиною цукру і додати в опару, яка вже піднялась. Обережно додати борошно і замісити тісто. Дати йому знову піднятися, вимісити і розкласти по формах, заповнивши їх на третину об’єму.

 

Коли тісто знову підніметься, поставити формочки в духовку і випікати при температурі 180°С до золотистого кольору.

 

Смачного!


Яблучний штрудель з корицею

Тісто:

  • 8 ст.л. несолоного вершкового масла
  • ⅔ склянки молока
  • ванілін
  • 8 ст.л. цукру
  • ½ склянки теплої води (близько 40°С)
  • 42 г Харківських дріжджів
  • 5-6 склянок борошна
  • 1 чайна ложка солі
  • 4 яйця, трохи збитих

 

Для начинки:

  • 1 склянка цукру
  • 2 ч. л. кориці
  • щіпка мускатного горіха
  • 8 ст.л. несолоного вершкового масла, розтопленого
  • 1 велике яблуко, очищене і тоненько нарізане

 

Для посипки:

  • 2 ст.л. борошна
  • 2 ст.л. нарізаних волоських горіхів
  • 2 ст.л. пластівців Геркулес
  • 4 ст.л. цукру
  • 1 ч.л. кориці
  • 1 ст.л. охолодженого несолоного вершкового масла

 

Цей яблучний штрудель поєднує аромат яблук, вершкового масла і кориці, а тісто має ніжну і розсипчасту консистенцію.

 

(1) У середній каструлі на середньому вогні розтопити масло і додати молоко. Зняти з вогню і додати ванілін. Охолодити суміш.

 

(2) У маленькій мисці розчинити 2 столові ложки цукру в теплій воді. Додати дріжджі і залишити на 5 хвилин.

 

(3) У великій мисці змішати 6 столових ложок цукру, що залишились, 4 склянки борошна і сіль. Додати вершкове масло, молочну суміш, дріжджову суміш і яйця. Перемішати за допомогою шпателя або дерев'яною ложкою.

 

(4) Додати ще 1 склянку борошна і продовжувати замішувати тісто (воно буде трохи липким і слабкішим, ніж зазвичай, це нормально). Сформувати з тіста кулю; накрити миску поліетиленовою плівкою. Помістити миску в тепле місце, і дати тісту піднятися близько години, поки не збільшиться в об'ємі в два рази.

 

(5) В маленькій мисці перемішати цукор, корицю і мускатний горіх.

 

(6) Обім'яти тісто. Додати трохи борошна, вимісити тісто. Дати тісту відпочити 5 хвилин, накривши його чистим кухонним рушником.

 

(7) Розділити тісто на 2 рівні частини. Розкачати кожну в прямокутну форму.

 

(8) Тісто змастити розтопленим вершковим маслом, потім посипати рівномірно половиною суміші цукру з корицею. Гострим ножем розріжте тісто на 6 смужок.

 

(9) Застелити форму пергаментним папером, потім змастити маслом. Викласти тісто шарами у форму, перемежовуючи скибочками яблук. Накрити чистим кухонним рушником, поки ви так само готуєте другу частину з рештою вершкового масла, цукром, корицею і нарізаними яблуками. Накрити кухонним рушником. Дати тісту піднятися 30 - 45 хвилин.

 

(10) Нагріти духовку до 250 °С. У середній мисці змішати всі інгредієнти для посипання за винятком масла. Холодне масло покришити у суміш, перемішуючи до отримання  грубої крихти. Помістити ємність в холодильник.

 

(11) Коли виріб піднявся, рівномірно посипте його крихтою. Випікати 40 хвилин до золотисто-коричневого кольору.

 

(12) Дати охолонути протягом близько 30 хвилин. Потім обережно дістати з форми, використовуючи пергаментний папір, як ручки. Подавати теплим або кімнатної температури.

 

Смачного!


Португальська паска

  • 1,5 склянки дуже теплого молока
  • 1 склянка цукру
  • 8 ст.л. вершкового масла (розм'якшеного)
  • 1 чайна ложка солі
  • 42 г Харківських дріжджів
  • 5 яєць
  • 7 склянок борошна
  • 1 склянка родзинок

 

Висипати 1 склянку родзинок в миску і залити 2 склянками окропу, залишити на 10 хвилин.

 

Налити половину склянки теплого молока (можна підігріти 30 секунд в мікрохвильовій печі) у велику ємність. Додати 1 ч.л. цукру і дріжджі. Перемішати і дати постояти, щоб суміш збільшилась у два рази, близько 10 хвилин.

Змішати 1 склянку дуже теплого молока з цукром, вершковим маслом і 1 ч.л. солі у великій мисці. Розмішувати, поки більша частина масла не розтане.

 

Додати 3 добре збитих яйця, потім дріжджову суміш. Додавати по 1 склянці борошна за раз, всього 6 склянок, тісто має бути м'яке. Місити протягом 8-12 хвилин. Вимішене тісто не повинно прилипати до рук.

 

Додати родзинки, та обережно перемішати для рівномірного розподілення їх у тісті. Накрити рушником і дати піднятися в теплому місці приблизно 1-1,5 години, тісто має збільшитися в об'ємі в два рази.

 

Обім’яти тісто. Помістити на злегка посипану борошном поверхню. Розділити тісто на частини і покласти у форми для випікання. Накрити рушником і нехай постоять близько 30 хвилин.

 

Тепер нагріти духовку до 180°С.

Змішати 2 яйця і дрібку солі. Щедро змастити вироби за 5 хвилин до початку випічки.

Випікати 20-25 хвилин або до золотисто-коричневого кольору.

 

Смачного!


Італійська паска

  • 3 склянки борошна
  • 1/4 склянки цукру
  • 1 чайна ложка солі
  • 1/2 пачки 42 г Харківських дріжджів
  • 2/3 склянки молока
  • 1 чайна ложка анісового екстракту
  • 2 столові ложки вершкового масла кімнатної температури
  • 2 яйця

 

Для прикрашання:

  • 1 збите яйце
  • крашанки

 

1. Змішати борошно з цукром, сіллю і розкришеними дріжджами в мисці, добре перемішати. В маленькій каструлі на повільному вогні нагріти молоко та екстракт анісу (близько 35˚С). Зробити поглиблення в центрі сухої суміші і влити молоко з

анісом, розмішуючи рукою. Додати яйця по одному, масло і замісити тісто.

 

2. Викласти тісто на посипану борошном робочу поверхню і місити до м'якості і пружності, близько 8 хвилин. Накрити вологою тканиною, і нехай тісто відпочине протягом 10 хвилин; розділити тісто на дві половини.

 

3. На посипаній борошном робочій поверхні розкачати кожну половину в кулю, потім сформувати кулі в 2 довгих джгута. З'єднати верхні кінці разом, і скрутити (зробити косичку); защипнути нижні кінці разом, укласти в кільце.

 

4. Змастити лист для випічки, викласти тісто і накрити вологим рушником; дати піднятися в 2 рази, приблизно 1 годину. Змастити збитим яйцем.

 

5. Розігріти духовку до 175 ° С. Випікати до золотистого кольору, від 20 до 25 хвилин. Уважно слідкуйте наприкінці випікання щоб не почало підгорати. Покласти на решітку відразу після випічки і дати охолонути.

 

Потім прикрасити готовими крашанками.

 

Смачного!


Дріжджовий шоколадний торт

• 4 склянки борошна

• 42 г дріжджів

• 1,5 склянки цукру

• 1 чайна ложка соди

• ½ чайної ложки солі

• 250 мл молока

• 200 г гіркого шоколаду, розтопленого

• ванілін

• 3 яйця

 

Глазур масляна

 

• 50 г вершкового масла або маргарину

• 2 склянки цукрової пудри

• 3 - 4 столові ложки молока

• ванілін

 

Розігріти духовку до 200°С

У великій ємності змішати борошно, дріжджі, цукор соду і сіль; добре перемішати. У каструлі нагріти молоко. Додати в суху суміш. Додати шоколад, ванілін і яйця. Змішувати міксером на низькій швидкості до однорідності, потім ще 2 хвилини на середній швидкості. Налити в ємність, дно якої змазано маслом. Накрити. Нехай підніметься в теплому місці 30 хвилин.

 

Випікати при температурі 200°С протягом 45 хвилин. Повністю охолодити. Витягнути з ємності. Покрити глазур'ю.

 

Для приготування глазурі розтопити вершкове масло або маргарин до золотистого кольору. Додати цукрову пудру, молоко і ванілін. Змішати до однорідної консистенції.


Смачного!


Паска сирна

  • 1 кг борошна
  • 1,5 ч.л. солі
  • 300 мл коньяку
  • 180 мл молока
  • 6 яєць
  • 3 яєчних жовтки
  • 5 г ванільного цукру
  • 450 г цукру
  • 1 стакан родзинок
  • 750 г сиру
  • 100 г дріжджів
  • 150 г вершкового масла

 

Для глазурі: 

  • молочний шоколад 200 г
  • чорний шоколад 200 г
  • цукрова пудра 200 г
  • масло вершкове 3 столові ложки

 

Дріжджі розчинити в теплому молоці, з'єднати з 1/3 борошна і замісити опару. Поки опара дозріває протягом однієї години, родзинки промити і замочити в коньяку.

 

Сир протерти за допомогою сита і змішати з вершковим маслом, яйцями, жовтками і цукром.

 

У готову опару внести сирно-вершкову суміш, посолити, додати родзинки, ванільний цукор і замісити тісто. Дати постояти тісту протягом години, воно має збільшитися в об'ємі вдвічі.

 

Форми змастити маслом і заповнити тістом на 1/3 об'єму форми. Витримати 45-50 хвилин, щоб тісто заповнило 2/3 форми, потім випікати.

 

Для приготування глазурі шоколад поламати на шматочки і розтопити на водяній бані. Влити 5 столових ложок гарячої води, покласти масло, цукрову пудру, розтерти до отримання однорідної маси.

 

Готову паску полити глазур'ю і посипати тертим шоколадом.

 

Смачного!


1 2