Рецепти
Святкове частування
Паска класична
Перевірений рецепт від професійного технолога!
- Борошно 600 г
- Молоко 1 стакан (200 г)
- Дріжджі Харківські 1/2 100 г пачки (50 г)
- Масло вершкове 150 г
- Яйце 5 шт
- Цукор 200 г
- Родзинки 50 г
- Цукати 50 г
- Сухий мигдаль (або інші горіхи) 50 г
- Щіпка солі, ванілін (або ванільний цукор)
Готуємо опару: трохи більше половини дріжджів (30 г) розчинити в теплому молоці і додати половину борошна (300 г), перемішати і залишити в теплі на 3 години.
Коли опара майже готова, підготувати яйця - розділити на білки і жовтки, білки поставити в холодильник, а жовтки розтерти з 100 г цукру. Охолоджені білки збити в міцну піну. У дозрілу опару додати жовтки, білки і решту складових, крім цукатів, мигдалю і родзинок. Ретельно замісити тісто і залишити на годину в теплі.
Через годину розім’яти тісто і внести цукати, родзинки і мигдаль, дати тісту відпочити 30 хвилин. Розкласти по формах, заповнюючи їх на третину, і дати тісту піднятися майже до верху форми. Випікати при температурі 180˚С до рум'яної скоринки.
Паска Харківська
Перевірений недорогий рецепт від професійного технолога!
- Борошно 550 г
- Молоко 160 г
- Дріжджі Харківські 42 г
- Цукор 150 г
- Масло вершкове 120 г
- Яйце 2 шт
- Сіль ½ ч.л. (5-6 г)
- Ізюм 250 г
- Цукати 125 г
Такий спосіб приготування тіста називається «з відздобкою», і дозволяє отримати пишні і солодкі паски, які не кришаться і довго не черствіють.
Розділіть пачку дріжджів на три частини. Поставте опару: змішайте 1/3 дріжджів, 200 г борошна і тепле молоко. Час дозрівання опари - 2 години.
У готову опару додайте склянку борошна (175 г), ще 1/3 дріжджів, 2 яйця, половину цукру (75 г), половину масла (60 г), і 1/2 ч. л. солі. Ретельно замісіть тісто, і залиште на годину в теплому місці без протягів.
Через годину додайте в тісто дріжджі, цукор і масло, що залишилися, вимішайте тісто і знову залиште на годину в теплі. Потім додайте в готове тісто родзинки і цукати, ретельно замісіть і через 15 хвилин розкладіть тісто у форми, заповнюючи їх на третину. Коли тісто підніметься, поставте форми в попередньо розігріту духовку і випікайте до рум'яної скоринки (t 180˚C).
Мигдально-грушевий пиріг з карамеллю з червоного вина
Масляний пиріг, прикрашений грушами, вареними у вині зі спеціями і карамельним соусом з червоного вина!
Вихід: 10 порцій
Тісто:
- 42 г Харківських дріжджів
- 2,5 склянки борошна
- 100 г цукру
- 0,5 ч. ложки солі
- 9 ст.л. холодного несолоного вершкового масла
- 3 яйця
- 100 г молока
Карамель з червоного вина :
- 2 склянки Каберне Совіньон або Мерло
- 1 склянка цукру
- 1 ч. ложка кориці
- щіпка гвоздики
Топпінг:
- 3 стиглих червоних (або звичайних) груші, очищені і нарізані на 8 скибочок кожна
- 50 г нарізаного мигдалю
У великій мисці змішайте борошно, цукор, дріжджі і сіль. Додайте ці інгредієнти і масло в кухонний комбайн. Перемішуйте, поки тісто не стане пісочним з маленькими шматочками вершкового масла. Додайте яйця, по одному за раз, і включайте комбайн після кожного додавання. Додайте молоко разом з останнім яйцем та змішайте.
Підготуйте форму для випічки, злегка змастивши олією, і покладіть на дно пергамент. Помістіть тісто в підготовлену форму. Обережно притисніть тісто, щоб рівномірно заповнити дно. Накрийте поліетиленовою плівкою і дайте йому піднятися в теплі протягом 2-х годин. Воно не обов'язково повинно збільшитись удвічі.
У той час як тісто піднімається, змішайте разом вино, цукор, корицю і гвоздику в середній каструлі. Помістіть каструлю на середній вогонь і доведіть до кипіння, перемішуючи, поки цукор не розчиниться. Додайте груші і варіть 6-8 хвилин. Вийміть груші за допомогою ложки з отворами, відставте для охолодження. Винну суміш кип'ятіть на повільному вогні до отримання дуже густої консистенції сиропу, після чого зніміть з вогню і відставте в сторону.
Розігрійте духовку до 200°С. Викладіть на тісто охолоджені груші і посипте краї пирога нарізаним мигдалем. Випікайте в попередньо розігрітій духовці 45-55 хвилин до золотисто-коричневого кольору. Готовий пиріг вийміть з форми і охолодіть на решітці, потім залийте винною карамеллю, наріжте і подавайте до столу.
Смачного!
Закарпатська паска
- Харківські дріжджі – 42 г
- Молоко – 250 г
- Борошно – 700 г
- Цукор – 100 г
- Яйце – 4 шт
- Масло вершкове – 100 г
- Сіль – 1 ч.ложка
Дріжджі розчинити у невеликій кількості розігрітого молока, процідити, всипати просіяне пшеничне борошно вищого ґатунку, старанно перемішати до утворення однорідної маси. Цю опару поставити в тепле сухе місце й прикрити чистою білою скатертиною.
Готовність опари визначають за об’ємом, що наприкінці бродіння збільшується у два рази. Коли опара починає осідати, з'єднати її із борошном у дерев'яному кориті або в емальованій мисці. Туди влити залишок молока, додати сіль, яйця, цукор, вершкове масло і вимісити, поки тісто не перестане липнути до рук. Потім ще раз поставити в тепле місце на 2-2,5 години.
Під час розстоювання тісто обім’яти два-три рази, щоб воно стало пишним. Готове тісто переставити у змазану жиром круглу металеву форму з високими бортами заповнюючи її до половини, і залишити на якийсь час, щоб тісто підійшло.
Потім прикрасити паску гугуцами (валики з тіста різної товщини, з них плетуть коси, роблять квіточки, листочки, хрестики). Щоб поверхня паски була блискуча і гладенька, її необхідно двічі змастити збитим яйцем. Випікати паску в добре нагрітій домашній печі або в гарячій духовці при температурі 180°С протягом 25-30 хвилин. Під час випікання постійно стежити, щоб паска добре пропеклася, а її поверхня стала ясно-коричневою.
Смачного!
Паска Слобожанська
- Харківські дріжджі — 42 г
- Молоко — 1/2 склянки
- Борошно — 800 г
- Вершки — 1 склянка
- Яйце — 5 шт
- Цукор — 1,5 склянки
- Сіль — 1 ч.ложка
Дріжджі розчинити у невеликій кількості теплого молока. З'єднати склянку гарячого молока, гарячі вершки і трохи борошна.
Ретельно перемішати і додати розчинені дріжджі і два яйця. Перемішати, залишити в теплому місці для бродіння.
Жовтки розтерти з однією половиною цукру, а білки збити з іншою половиною цукру і додати в опару, яка вже піднялась. Обережно додати борошно і замісити тісто. Дати йому знову піднятися, вимісити і розкласти по формах, заповнивши їх на третину об’єму.
Коли тісто знову підніметься, поставити формочки в духовку і випікати при температурі 180°С до золотистого кольору.
Смачного!
Яблучний штрудель з корицею
Тісто:
- 8 ст.л. несолоного вершкового масла
- ⅔ склянки молока
- ванілін
- 8 ст.л. цукру
- ½ склянки теплої води (близько 40°С)
- 42 г Харківських дріжджів
- 5-6 склянок борошна
- 1 чайна ложка солі
- 4 яйця, трохи збитих
Для начинки:
- 1 склянка цукру
- 2 ч. л. кориці
- щіпка мускатного горіха
- 8 ст.л. несолоного вершкового масла, розтопленого
- 1 велике яблуко, очищене і тоненько нарізане
Для посипки:
- 2 ст.л. борошна
- 2 ст.л. нарізаних волоських горіхів
- 2 ст.л. пластівців Геркулес
- 4 ст.л. цукру
- 1 ч.л. кориці
- 1 ст.л. охолодженого несолоного вершкового масла
Цей яблучний штрудель поєднує аромат яблук, вершкового масла і кориці, а тісто має ніжну і розсипчасту консистенцію.
(1) У середній каструлі на середньому вогні розтопити масло і додати молоко. Зняти з вогню і додати ванілін. Охолодити суміш.
(2) У маленькій мисці розчинити 2 столові ложки цукру в теплій воді. Додати дріжджі і залишити на 5 хвилин.
(3) У великій мисці змішати 6 столових ложок цукру, що залишились, 4 склянки борошна і сіль. Додати вершкове масло, молочну суміш, дріжджову суміш і яйця. Перемішати за допомогою шпателя або дерев'яною ложкою.
(4) Додати ще 1 склянку борошна і продовжувати замішувати тісто (воно буде трохи липким і слабкішим, ніж зазвичай, це нормально). Сформувати з тіста кулю; накрити миску поліетиленовою плівкою. Помістити миску в тепле місце, і дати тісту піднятися близько години, поки не збільшиться в об'ємі в два рази.
(5) В маленькій мисці перемішати цукор, корицю і мускатний горіх.
(6) Обім'яти тісто. Додати трохи борошна, вимісити тісто. Дати тісту відпочити 5 хвилин, накривши його чистим кухонним рушником.
(7) Розділити тісто на 2 рівні частини. Розкачати кожну в прямокутну форму.
(8) Тісто змастити розтопленим вершковим маслом, потім посипати рівномірно половиною суміші цукру з корицею. Гострим ножем розріжте тісто на 6 смужок.
(9) Застелити форму пергаментним папером, потім змастити маслом. Викласти тісто шарами у форму, перемежовуючи скибочками яблук. Накрити чистим кухонним рушником, поки ви так само готуєте другу частину з рештою вершкового масла, цукром, корицею і нарізаними яблуками. Накрити кухонним рушником. Дати тісту піднятися 30 - 45 хвилин.
(10) Нагріти духовку до 250 °С. У середній мисці змішати всі інгредієнти для посипання за винятком масла. Холодне масло покришити у суміш, перемішуючи до отримання грубої крихти. Помістити ємність в холодильник.
(11) Коли виріб піднявся, рівномірно посипте його крихтою. Випікати 40 хвилин до золотисто-коричневого кольору.
(12) Дати охолонути протягом близько 30 хвилин. Потім обережно дістати з форми, використовуючи пергаментний папір, як ручки. Подавати теплим або кімнатної температури.
Смачного!
Португальська паска
- 1,5 склянки дуже теплого молока
- 1 склянка цукру
- 8 ст.л. вершкового масла (розм'якшеного)
- 1 чайна ложка солі
- 42 г Харківських дріжджів
- 5 яєць
- 7 склянок борошна
- 1 склянка родзинок
Висипати 1 склянку родзинок в миску і залити 2 склянками окропу, залишити на 10 хвилин.
Налити половину склянки теплого молока (можна підігріти 30 секунд в мікрохвильовій печі) у велику ємність. Додати 1 ч.л. цукру і дріжджі. Перемішати і дати постояти, щоб суміш збільшилась у два рази, близько 10 хвилин.
Змішати 1 склянку дуже теплого молока з цукром, вершковим маслом і 1 ч.л. солі у великій мисці. Розмішувати, поки більша частина масла не розтане.
Додати 3 добре збитих яйця, потім дріжджову суміш. Додавати по 1 склянці борошна за раз, всього 6 склянок, тісто має бути м'яке. Місити протягом 8-12 хвилин. Вимішене тісто не повинно прилипати до рук.
Додати родзинки, та обережно перемішати для рівномірного розподілення їх у тісті. Накрити рушником і дати піднятися в теплому місці приблизно 1-1,5 години, тісто має збільшитися в об'ємі в два рази.
Обім’яти тісто. Помістити на злегка посипану борошном поверхню. Розділити тісто на частини і покласти у форми для випікання. Накрити рушником і нехай постоять близько 30 хвилин.
Тепер нагріти духовку до 180°С.
Змішати 2 яйця і дрібку солі. Щедро змастити вироби за 5 хвилин до початку випічки.
Випікати 20-25 хвилин або до золотисто-коричневого кольору.
Смачного!
Італійська паска
- 3 склянки борошна
- 1/4 склянки цукру
- 1 чайна ложка солі
- 1/2 пачки 42 г Харківських дріжджів
- 2/3 склянки молока
- 1 чайна ложка анісового екстракту
- 2 столові ложки вершкового масла кімнатної температури
- 2 яйця
Для прикрашання:
- 1 збите яйце
- крашанки
1. Змішати борошно з цукром, сіллю і розкришеними дріжджами в мисці, добре перемішати. В маленькій каструлі на повільному вогні нагріти молоко та екстракт анісу (близько 35˚С). Зробити поглиблення в центрі сухої суміші і влити молоко з
анісом, розмішуючи рукою. Додати яйця по одному, масло і замісити тісто.
2. Викласти тісто на посипану борошном робочу поверхню і місити до м'якості і пружності, близько 8 хвилин. Накрити вологою тканиною, і нехай тісто відпочине протягом 10 хвилин; розділити тісто на дві половини.
3. На посипаній борошном робочій поверхні розкачати кожну половину в кулю, потім сформувати кулі в 2 довгих джгута. З'єднати верхні кінці разом, і скрутити (зробити косичку); защипнути нижні кінці разом, укласти в кільце.
4. Змастити лист для випічки, викласти тісто і накрити вологим рушником; дати піднятися в 2 рази, приблизно 1 годину. Змастити збитим яйцем.
5. Розігріти духовку до 175 ° С. Випікати до золотистого кольору, від 20 до 25 хвилин. Уважно слідкуйте наприкінці випікання щоб не почало підгорати. Покласти на решітку відразу після випічки і дати охолонути.
Потім прикрасити готовими крашанками.
Смачного!
Дріжджовий шоколадний торт
• 4 склянки борошна
• 42 г дріжджів
• 1,5 склянки цукру
• 1 чайна ложка соди
• ½ чайної ложки солі
• 250 мл молока
• 200 г гіркого шоколаду, розтопленого
• ванілін
• 3 яйця
Глазур масляна
• 50 г вершкового масла або маргарину
• 2 склянки цукрової пудри
• 3 - 4 столові ложки молока
• ванілін
Розігріти духовку до 200°С
У великій ємності змішати борошно, дріжджі, цукор соду і сіль; добре перемішати. У каструлі нагріти молоко. Додати в суху суміш. Додати шоколад, ванілін і яйця. Змішувати міксером на низькій швидкості до однорідності, потім ще 2 хвилини на середній швидкості. Налити в ємність, дно якої змазано маслом. Накрити. Нехай підніметься в теплому місці 30 хвилин.
Випікати при температурі 200°С протягом 45 хвилин. Повністю охолодити. Витягнути з ємності. Покрити глазур'ю.
Для приготування глазурі розтопити вершкове масло або маргарин до золотистого кольору. Додати цукрову пудру, молоко і ванілін. Змішати до однорідної консистенції.
Смачного!
Паска сирна
- 1 кг борошна
- 1,5 ч.л. солі
- 300 мл коньяку
- 180 мл молока
- 6 яєць
- 3 яєчних жовтки
- 5 г ванільного цукру
- 450 г цукру
- 1 стакан родзинок
- 750 г сиру
- 100 г дріжджів
- 150 г вершкового масла
Для глазурі:
- молочний шоколад 200 г
- чорний шоколад 200 г
- цукрова пудра 200 г
- масло вершкове 3 столові ложки
Дріжджі розчинити в теплому молоці, з'єднати з 1/3 борошна і замісити опару. Поки опара дозріває протягом однієї години, родзинки промити і замочити в коньяку.
Сир протерти за допомогою сита і змішати з вершковим маслом, яйцями, жовтками і цукром.
У готову опару внести сирно-вершкову суміш, посолити, додати родзинки, ванільний цукор і замісити тісто. Дати постояти тісту протягом години, воно має збільшитися в об'ємі вдвічі.
Форми змастити маслом і заповнити тістом на 1/3 об'єму форми. Витримати 45-50 хвилин, щоб тісто заповнило 2/3 форми, потім випікати.
Для приготування глазурі шоколад поламати на шматочки і розтопити на водяній бані. Влити 5 столових ложок гарячої води, покласти масло, цукрову пудру, розтерти до отримання однорідної маси.
Готову паску полити глазур'ю і посипати тертим шоколадом.
Смачного!