Статті
Рідкі, пресовані або сухі? Як вибрати дріжджі
Що таке дріжджі і навіщо вони потрібні?
Хлібопекарські дріжджі це одноклітинні мікроорганізми (гриби), які, потрапляючи в тісто, «з'їдають» частину цукрів і виділяють вуглекислий газ. Цей процес називається бродінням, і саме завдяки йому хлібобулочні вироби набувають особливого смаку й аромату, а м'якуш - пористу повітряну структуру.
Якими бувають хлібопекарські дріжджі?
У хлібопеченні можна використовувати дріжджі в таких формах: рідкі (дріжджове молоко), пресовані (в брикетах) і сушені (сухі). Сухі дріжджі, в свою чергу, можуть бути активними або інстантними (швидкодіючими).
Про недоліки і переваги кожного з цих видів дріджів - читайте далі!
Дріжджове листкове тісто
Чому саме дріжджове листкове тісто краще? Тому що у порівнянні зі звичайним дріжджове тісто ніжніше, пухкіше і смачніше. І його не набагато складніше приготувати.
У цій статті ви знайдете перевірені рецепти листкового тіста від професійного технолога, докладний опис технології шарування, корисні поради та секрети повітряної листкової випічки.
Домашній квас - смачно і корисно
Квас - традиційний для слов'янських народів кислий напій на основі бродіння (спиртового і молочнокислого). Як і будь-який інший напій бродіння (наприклад, кефір, кумис і т.д.), квас містить невелику кількість алкоголю - не більше 1,2% за вимогами ГОСТу.
Хлібний квас відомий людству понад тисячу років; через його прекрасні властивості з утамування спраги і оригінальний смак цей напій був поширений повсюдно і в селянських і в дворянських будинках; квас готували з натуральної хлібної сировини, а також з ягід, фруктів, додавали трави, мед і прянощі.
На нашу думку, найсмачніший і найкорисніший квас - власного виготовлення, адже в напій промислового виготовлення часто додають багато цукру, додатково газують і підфарбовують його, що негативно впливає на смак і користь.
Тому ми вирішили поділитися з вами нашими власними випробуваними і вдалими рецептами квасу.
Відздобка - спосіб приготування здобного тіста
Відздобка - це внесення здоби у вже майже готове тісто, тобто додавання масла, цукру, яєць чи інших продуктів після періоду тривалого бродіння тіста.
Відздобка це просто інша назва опари?
Ні, відздобка і опара це не одне і те ж саме, але ці способи приготування тіста використовуються з однією метою - створити в тісті більш комфортні умови для дріжджів...
Великодня паска - рекомендації професійного технолога
Паска – святковий, здобний виріб з дріжджового тіста. За давньою традицією паска повинна бути високою, округлої форми.
Паска - один із символів відродження, оновлення і життя, тому багато господинь докладають особливих зусиль в приготуванні цього виробу, а рецепти передаються з покоління в покоління. Щоб паска вийшла смачною, пишною, довго не черствіла, важливі не тільки правильні, свіжі продукти, а й правильний душевний настрій, духовна підготовка, про яку найкраще зможуть розповісти священнослужителі.
Ми ж розкриємо деякі технологічні секрети приготування паски.